Activiteiten & Actueel

Fietstocht Open Tuinen

 

Fietstocht op zaterdag 16 en zondag 17 Juni.

 

Van 11.00 tot 17.00 uur. Gratis toegang.

 

Onze jaarlijkse fietstocht organiseren we deze keer in de dorpen Oostwoud, Twisk en Opperdoes.

 

In deze 3 mooie Noord-Hollandse dorpen hebben we enthousiaste tuineigenaren en eigenaressen bereid gevonden hun tuin open te stellen.

 

Laat u ook dit jaar verrassen door al het moois wat men heeft gecreëerd en wat meestal niet zichtbaar is. 

De fraaie lintbebouwing van Oostwoud, het beschermde dorpsgezicht van Twisk en het pittoreske centrum van Opperdoes nodigen uit om deze dagen ook echt op de fiets te stappen.

In de dorpen zelf is niet veel parkeerruimte en in Twisk is op beide dagen nog een ander evenement gaande.

We adviseren daarom onze bezoekers die met de auto komen, maar wel willen fietsen, de auto te parkeren op het Cor Druijfplein in Midwoud, naast Café de Post.

In Opperdoes kunt u eventueel parkeren bij dorpshuis De Torenschouw, Torenstraat 17, 1674NE.

Zet deze data dus alvast in de agenda en geniet beide dagen van alles wat groeit en bloeit in West Friesland.

 

Jan van Dam en Ben Gitzels

 

 

De open tuinen in Opperdoes:

 

Fam. Bezemer, Nieuweweg 37, 1674 PP, Opperdoes.

 

In deze tuin treft u de promotie stand van Groei en Bloei aan waar u informatie en een gratis drankje kunt krijgen.

 

Welkom in onze tuin. 3,5 jaar geleden zijn we verhuisd naar dit huis met een heerlijke lap grond. Op het stuk siertuin direct achter het huis na, was de rest een vlakte met gras. Onze droom: een moestuin achter het huis, leek uit te komen. Nu, na 2 zomers hier in Opperdoes, hebben wij na hard werken een moestuin aangelegd, (en dat viel niet mee in de klei van Opperdoes), een vijver gemaakt op de plek waar een trampoline stond ingegraven en de voortuin helemaal opnieuw aangelegd, dit naast uiteraard nog vele andere klussen. En we zijn nog lang niet klaar! Ondertussen hebben we ook een kleine, maar goedlopende B&B gerealiseerd, Bed and Breakfast Opperbest, en vinden wij het leuk om onze gasten mee te laten genieten van onze tuin. Wees welkom, verwacht geen perfect aangelegde tuin, we zijn nog in de opbouwende fase en hebben nog een hoop te leren. We staan zeker open voor tips en ideeën van andere tuinliefhebbers!

 

 

 

Mevr. Dijkman- Rollema, Zuiderpad 6, 1674 Opperdoes

 

Onze tuin bestaat uit bloeiende borders met verschillende soorten bomen struiuken en een gazon.

De oude perenboom is een echte blikvanger, waar twee rozenstruiken zich in omhoog hebben gewerkt.

Eigenlijk is de tuin in 2 delen verdeeld; een helft is vrij breed en niet zo diep, waar vooral pastelkleurige plantensoorten zijn terug te vinden, afgewisseld met roodbladige variëteiten.

Het andere deel is smal en vrij diep. Hier overheersen gele soorten, met ook hier enkele roodbladige struiken.

 

 

 

Fam. Beukema toe Water, Westeinde 4a, 1674 PP, Opperdoes.

 

De contouren van deze ca 1 hectare grote tuin zijn ongeveer 40 jaar geleden aangelegd: de indeling, de hagen, de bomen, etc.

Nu, zoveel jaren later, heeft de tuin een parkachtig karakter gekregen. Ondanks de circa 90 bomen die op het erf staan, wordt ervoor gezorgd dat het weidse uitzicht behouden blijft. Want het gevoel van ruimte en vrijheid is wat ons huis en deze tuin zo bijzonder maakt. Daarnaast hebben wij enkele jaren geleden een paar stukken dicht bij het huis als siertuin ingericht. Beslotenheid, kleur en geur hebben ons bij onze keuze geleid. Daarnaast zijn wij liefhebbers van rozen; die zijn dan ook rijkelijk aanwezig. Deze opzet houdt de onderhoudsinspanning redelijk binnen de perken. In de zomermaanden moet natuurlijk het gras worden gemaaid en het onkruid gewied. In het najaar en de winterperiode zijn we vooral als parkbeheerders bezig. Al het afgevallen blad wordt consequent afgevoerd en de bomen worden zo nodig gesnoeid om ze gezond en in vorm te houden.

 

 

 

Fam. Meeuwes, Zuiderweg 6, 1674 PR, Opperdoes. (Alleen op zondag 17-06)

 

 

Welkom bij de tuin van de familie Meeuwes. Wij zijn jaarlijks geopend in de maanden mei tot en met september. U vindt onze tuin aan de rand van het pittoreske dorpje Twisk, waar veel monumentale boerderijen te zien zijn.

 

De 3500m2 grote tuin achter het houten boeren huis is een complete verrassing. Het pad voert van een schaduwgedeelte met hoge bomen, waaronder een tulpenboom en vaantjesboom, naar een oude boomgaard omringd door diverse bloemrijke borders ingedeeld op kleur. Er zijn twee grote natuurlijke vijvers in de tuin. De destijds uit de vijvers gewonnen grond maakt dat er lichte hoogteverschillen in de borders terug te zien zijn. U wordt met een bruggetje over het water geleid, waar ook een natuurlijk aangelegde waterval, een klein eiland, een bootje en eenden te zien zijn. 
Vanuit de tuin is er tot in de verte uitzicht over de weilanden waar onder andere schapen grazen. Op geregelde tijden kunt u achter de tuin de monumentale stoomtrein Hoorn-Medemblik langs zien rijden...

 

De open tuinen in Twisk:

 

Fam .Leegwater, Dorpsweg  54/55, 1676GC Twisk

 

Van oorsprong is het huis een arbeiderswoning gelegen tussen de boerderijen. Het Huis is in de jaren ‘70 verkocht en in particulier bezit gekomen en er hebben verschillende eigenaren ingewoond.  De afgelopen 20 jaar wordt het bewoond door de familie Leegwater. De Tuin is feitelijk een lappendeken van aangekochte stukjes grond. Deels heeft de bestemming tuin en deels valt het onder de bestemming landbouwgrond.  Door de jaren heen en door verschillende eigenaren is er gewerkt in de tuin en daardoor is de huidige vorm tot stand gekomen. Zelf zijn we zeer tevreden over het plekje; veel vogels en vlinders er is rust en het voelt goed aan. Het is geen strakke tuin maar wel gevarieerd. In het voorjaar bloeit de stokroos riant in een schakering van diverse kleuren. Van rood tot geel en roze. Het heeft dan enigszins een uitstraling van Engelse Cottage. Het gaat ons voornamelijk om het positieve gevoel die we krijgen in onze tuin die ons veelal een vakantie gevoel geeft.

 

 

 

Ruud en Saskia de Haan, Dorpsweg 61,1676GD  Twisk

 

Graag willen wij ons aan  voorstellen. Wij zijn Ruud en Saskia de Haan en wonen sinds 2,5 jaar op ons mooie stekkie aan de Dorpsweg 61 in Twisk.

Na eerst het huis opgeknapt te hebben zijn we daarna vol enthousiasme met de tuin begonnen. De voortuin was een oerwoud en de achtertuin was schuur en een grote betonplaat.

In de voortuin zijn we begonnen met het aanleggen van de brug en daarna de beplanting. Langzaam aan begint het de vorm te krijgen die we willen.

Na in de achtertuin de schuur omgehaald te hebben en al het beton weg kregen we een hele grote tuin.

Wel eerst alles opgehoogd met 90m3 grond. Ook hierin zit al heel veel tijd en plezier. Onze tuin is nog echt in tuin in de begin fase, we hebben nog vele plannen hoe we het allemaal willen, stukje bij beetje breiden we steeds verder uit.  

We zouden het leuk vinden om onze tuin aan iedereen te laten zien, vanuit het dorp kregen we al vele positieve reacties.

 

 

Marja Tol- Hoek, Dorpsweg 103, 1676 GG.

 

Wij wonen hier 16 jaar en door de jaren heen is de tuin van voornamelijk gras omgetoverd in de huidige staat.

De tuin is 34x15 meter

Ronde vormen, buxus, hortensia’s, rozen en geranium soorten vormen de hoofdmoot, maar ook een verscheidenheid aan zomerbloeiers en grassen.

Zachte kleuren afgewisseld met wat donkerrood en doorkijkjes geven de tuin een romantische  sfeer. Een prominente plek in de tuin hebben de oude appelboom en knotwilg.

Akelei, digitalis en andere zaailingen  mogen van mij zichzelf verspreiden totdat deze de  overhand nemen.

Ieder jaar heb ik weer andere plannen, dit jaar heb ik een border met geraniums flink uitgedund en er andere vaste planten en grassen tussen gezet zodat er tot in het najaar wat bloeit.

 

Diverse zitjes complimenteren het geheel.

 

En de open tuinen in Oostwoud:

 

Fam. Gaakeer, Oostewouder Dorpstraat 51, 1678 HG Oostwoud. 

 

Toen wij 20 jaar geleden in de winter hier kwamen wonen, was de tuin in het voorjaar dat volgde een verrassing. Bereklauw, veel natuurplanten, korenbloemen, akelei, wilde aardbeien, grote bomen. Het was prachtig.

Toch zijn we in de loop van de jaren meer onze eigen flora gaan toevoegen of vervangen. Het is een eclectische tuin met veel bloeiers en kleuren. Wij houden van hosta’s, thalictrum, grassen, sedum en geraniums. Je kan rondlopen en de tuin van verschillende kanten zien.

 

Jullie zijn van harte welkom.

 

Veel  kijkplezier in onze tuin

 

 

Teun en Karin Hart, Oosteinde 45, 1678 HR, Oostwoud (alleen op zaterdag 16-06)  

 

De Bokkesprong is gelegen aan het Oosteinde tegenover het mooie kerkje van Oostwoud. Het huis stamt uit 1920 en is door mijn opa en oma gebouwd. Mijn ouders zijn er na hun trouwen gaan wonen en mijn vader had een bollenbedrijf.

 

In 1990 hebben wij het huis van mijn vader overgenomen en in 2004 is de bollenschuur helemaal verbouwd en zijn wij gestart met onze winkel de Bokkesprong.

De tuin is mijn grote passie. In de voortuin hebben we gekozen voor een grote parkeerplaats met grind. Helaas hebben we vorig jaar onze coniferenhaag weg moeten halen i.v.m. een ziekte. We hebben n u gekozen voor rode beuk, alleen duurt het nog wel even voordat dit weer een mooie haag is.

We grenzen aan open vaarwater en vanuit hier kunnen we richting Egboetswater, Medemblik of Enkhuizen varen.

 

 

Graag tot ziens in onze tuin,

 

Teun en Karin Hart.

 

Mevr. G. Snel, Heemraad Witweg 3a  1678 HJ Oostwoud (Alleen op zondag 17-06). Ingang van deze tuin is aan de Woudrust.

 

De tuin is ongeveer 25 jaar oud. Na verschillende ontwerpen heb ik nu het juiste ontwerp wel gevonden.

De tuin is verdeeld in verschillende eilandjes met bloemen en struiken. Dit is heel praktisch werken omdat je overal makkelijk bij kunt.

Om het nog meer te vereenvoudigen is het echte gras nu vervangen door kunstgras. Het scheelt veel werk en het ziet er altijd netjes uit.

Er zijn veel plekjes in de tuin om te zitten en alles van alle kanten te kunnen bekijken.

 

Veel plezier in mijn tuin toegewenst.

 

 

 

 

 

 

meer

 

 

 

21
May
Alles is weer fris en groen
21
May
Blij van vrolijke akeleien