Activiteiten & Actueel

Verslag Tuinreis Friesland 4 Aug.

Verslag Tuinreis naar Friesland op 4 augustus 2018

Het is het gebruikelijke ritueel: de afdeling Hoorn aan de ene kant van de bus, even later in Hoogkarspel gevolgd door de afdeling Enkhuizen en Paulien achter het stuur. Via de Houtrib¬dijk eerst naar Blesse, helemaal in het zuiden van Friesland, dicht bij de grens van Drenthe en de Kop van Overijssel. We zijn een beetje bezorgd hoe we de tuinen zullen aantreffen vanwege de droogte. Onderweg zien we heel veel bruine bomen.

De eerste tuin heet toepasselijk de Oevertuin want het verwijst naar de naam van de familie en het heeft een aantal vijvers die op verschilende niveaus zijn aangebracht. Niet alleen schitterende planten maar ook  volieres, heel mooi beeldhouwwerk met gedichtjes en veel recycled hout. Dus zien we hier oude bielzen die staand zijn gebruikt. De eigenaren zijn nog steeds bezig met het aanleggen van een nieuw stuk tuin. Het is fijn dat Gré en ook Pé mee zijn; af en toe wordt naar hun plantenkennis gevraagd. Er zijn wel planten die we nooit eerder gezien hebben.
  
Op iedere tuinreis worden planten gekocht en het tweede adres biedt daarvoor de mogelijk¬heid: de kwekerij van Brian Kabbes bij Suameer. Brian is bij ons allen bekend en geliefd door zijn lezingen. Zijn kwekerij is een walhalla voor ons en na het bezoek,heeft  Mardo het druk met het schrijven van de onze namen op de dozen met gekochte planten. 

De derde tuin is een klein stukje rijden naar Harkema, naar de Teeroas. Hier een totaal andere tuin die voornamelijk bestaat uit een grote land-schapstuin met heel grote geschoren heggen, struiken, rhodondendrons en heel grote bossen planten die steeds herhaald worden. In het midden van de tuin een grote vijver  met een grote wilg. Deze dagen komt het water van de vijver uitstekend van pas en de pomp die het werk doet. In een blik kun je de hele tuin overzien. De een vindt dit schitterend; de ander weer minder opwindend.


De laatste tuin, de Jakobstuin in Jistrum, is een grassentuin. De eigenaar, Jaap de Vries,  houdt  een inleiding. Het complex maakt deel uit van de Coulissen, een verwijzing naar zijn oude bestaan aan het toneel. Dit is zijn tweede grote tuin en hij heeft zich laten inspireren door Piet Oudolf, Henk Gerritsen en Coen Jansen. Hij heeft een goed verhaal en zou een goede gastspreker zijn voor een lezing bij Groei en Bloei. Zijn tuin is opgedeeld in acht grote vlakken, verdeeld door brede paden.  Om de tuin heen grote houtwallen, dus ook hier een toepasselijkr naam. Aanvankelijk had hij de Eupatorium in het midden geplaatst, maar later verhuisd naar de randen waar ze herhaaldelijk zijn toegepast. Verder in de vakken steeds een repetitie van een bolletjesplant, een aartje en een grassoort. Ook kleurencombinaties waarvan je eerst zou denken dat het niet past, maar hier past het goed. 
 

Na al deze tuinen  hoeft Paulien niet meer langs kleine zandpaadjes te rijden waaraan de tuinen lagen maar gaan we naar Van der Valk in Hardegarijp. Na een heerlijke maaltijd zitten we zeer tevreden in de bus  terugkijkend op een zeer geslaagde dag en nagenietend van onze aankopen.

Bezochte tuinen:
1. De Oevertuin De Blesse (fam. v.d. Oever) 
2 Kwekerij van Brain Kabbes, Suameer
3 De Teeroas, Harkema (familie Borger)
4 Jakobstuin, Jistrum (Jaap de Vries)

Els Stumpel

 

 

meer
 
12
Nov
Vergane glorie - Blik op de tuin 875
11
Nov
hoe krijg ik bijzondere vogels in de tuin