Open Tuinen ochtend

Open Tuinen ochtend 27 juni, dit jaar gaat de tuinochtend naar Hoorn.

Namelijk naar Mevr. Jenny Kuiper, Adriaan Boomstraat 10, 1624CE Hoorn.

Fam du Pre. Koperslager47,  1625AK  Hoorn.

Fam. Agema ,Tinnengieter 69,   1625AT Hoorn

Mevr. Mardo Last,Smaragd 170, 1625RL Hoorn.

We beginnen de ochtend om 10 uur bij Mevr. Jenny Kuiper met een kopje koffie en koek. Daar verdelen we de groep in 2en en gaat de 1e groep naar de fam. Agema en de 2e groep gaat naar de fam. du Pre.Als laatste  bezoeken we de tuin van Mardo Last.  Hopelijk hebben we prachtig weer op deze dag!

In een volgende nieuwsflits krijgt u een uitgebreide informatie over de tuinen.

Tot de 27e juni !

Groeten van Elly Elling en Yvonne Ruijter.

Hieronder een korte impressie van de tuinen.

Welkom in mijn tuin! Adriaan Boomstraat 10

Tuinieren is mijn hobby en al meer dan 20 jaar genieten we van onze zonnige, groene maar ook kleurige tuin. Centraal in de tuin ligt een grote ovale vijver. In het voorjaar komen de bruine kikkers uit de omgeving er massaal naar toe om er te paren en lekker te knorren. Ook salamanders en padden komen er op af. Egels zijn ook vaste bezoekers; zij eten de slakken op. In de tuin staan een aantal bomen, waaronder berk, eik en hangbeuk  en zuil taxussen. Verder zijn er borders, staat er veel fruit, een kleine groente tuin met kas, een heuvel en daarnaast een grasveld. Ik heb een natuurlijk tuin waar naast vaste planten ook wilde planten zeer welkom zijn. Zo zoveel mogelijk tuinafval recycle ik in de tuin. Naast het tuinwerk geniet ik volop van alles wat groeit, bloeit, springt en vliegt.

Wil je mee genieten, je bent harte welkom op 27 juni vanaf 10 uur, de koffie staat klaar.

Het adres is Adriaen Boomstraat 10, in Hoorn.

Tot dan, Jenny Kuiper

Tuin aan de Koperslager 47

Mijn tuin meet 15 bij 9 meter en ligt op het westen.

Al 17 jaar tuinier ik hier op de Koperslager in Hoorn en langzaam maar zeker begrijp ik dat ik me moet aanpassen aan de grond: natte vette grijze klei.Ik heb de tuin zelf ontworpen, door een winterlang te tekenen en te plannen en daarna heb ik vanuit mijn keukenraam heel wat veranderingen bedacht en uitgevoerd. Het ontwerp is vrij strak maar de invulling van de perken is dan weer los. Wat er niet al gepasseerd is aan planten, daar wil ik niet over nadenken. De meeste waren na een a twee jaar alweer weg.In de loop der jaren is mijn tuin steeds groener geworden met hier en daar bloeiende vaste planten. Grassen vind ik ook heel mooi. Veel potten met meest eenjarigen staan her en der. Mijn tuin wordt steeds eenvoudiger, dat moet ook wel, gezien de leeftijd van de tuinierster.

Maar het plezier, de vreugde en het geluk dat dit lapje grond me gegeven heeft is met geen pen te beschrijven.

Kom kijken, de poort staat open.

Susanne du Pre

Over de tuin Tinnegieter 69, Hoorn

We hebben een voor- en achtertuin die we informeel hebben opgezet. Belangrijk voor ons is dat er het grootste deel van het jaar steeds kleur in de tuin is. We gebruiken daarvoor struiken, vaste planten en zomerbloeiers. De diversiteit aan plantensoorten is dan ook groot (zeker 150): hortensia’s, rozen, verbernums, sering, vlinderstruiken, dahlia’s, fuchsia’s, rodgersia, cornus, etc. We zijn steeds op zoek naar nieuwe interessante planten, want er verdwijnt natuurlijk altijd wel weer wat.

In onze achtertuin (ca. 150m2) valt onze vrijstaande serre op. Zodra de zon in februari goed begint te schijnen kunnen we daar al zitten en in lente, zomer en herfst voelen we ons ook bij minder mooi weer één met de tuin.Er zijn 2 terrassen zodat we steeds in de zon, of als het erg warm is, in de schaduw kunnen zitten.De achtertuin heeft een klein gazon om de gebruiksmogelijkheden te vergroten.Het grootste deel van de voortuin (ca. 60m2) wordt omzoomd door een mooie buxushaag.

Johan en Alie Agema

De tuin van Mardo Last en Pete Klanker.

Sinds 1996 wonen wij aan het Smaragd in Hoorn, en zijn we aan onze eerste tuin begonnen, er was al een tuin aangelegd met voornamelijk struiken in deze nieuwbouwwijk toen 5 jaar oud. De lage border aan de sloot hebben we als eerste gemaakt, het gras liep tot de sloot, dus een stuk omgespit en begonnen. Het was voor mij direct duidelijk dat ik op kleur wilde tuinen daar ik graag dingen doe met kleuren. Het thema voor deze tuin werd rood/paars, wat je nu vaker ziet qua combinatie maar toen nog niet zo, het is met vallen en opstaan gegaan welke planten waar, en willen ze hier groeien, daar het onze eerste tuin was en ik wel wat informatie kon gebruiken ben ik uiteindelijk lid geworden van Groei & Bloei na vele jaren allerlei losse bladen te hebben gekocht. Zo leerde ik meer over de planten en breidde de kennis uit door de vereniging en de leden.  Zo hebben we aan alle kanten van het huis een border gemaakt behalve de oostkant, sommige klein en andere iets groter. Een wit/paars stukje, een oranje/lila stukje en een donkerrood/rood stukje. In 2014 hebben we een  pergola gemaakt  met waterornament aan het terras, de Wisteria alba langs een van de palen geplaatst die het geweldig doet en in de zomer wat schaduw geeft. Uit eindelijk hebben we ook de erfscheiding vervangen door een hek met steencraddels, en een voortuin met bloemen ipv struiken. Het is geen grote tuin, maar wel een waar je leuk mee bezig kan zijn en dat doen we met plezier.

Mardo, Smaragd  170  Hoorn.

Alles is weer fris en groen
Blij van vrolijke akeleien