Hoorn

Fietstocht Open Tuinen

Het Open Tuinen Weekend van onze afdeling is dit jaar op zaterdag 3 en zondag 4 juni van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Dus niet op 10 en 11 juni zoals in het jaarprogramma staat.

De tuinen die u dit jaar kunt bezoeken liggen in de Purmer, in Edam, Purmerend enZuidoostbeemster.  Iedereen [familie, vrienden, collega’s] is van harte welkom

U gaat 2 stadstuinen bezoeken plus een klein kerkhof uit 1875 met een monumentaal kapelletje, 2 tuinen in de Purmer en 2 grote landschapstuinen net buiten de stad Purmerend. Elke tuin heeft iets eigens, iets speciaals, is anders en telkens weer wordt u verrast.

Onze afdeling Groei & Bloei Hoorn e.o. is heel groot, namelijk van Purmerend tot aan Medemblik en van Westwoud tot aan Hoogwoud. Dat is de reden waarom wij dit jaar gekozen hebben voor de tuinen in het zuidelijke deel van onze regio.

De volgende tuinen zijn open gesteld voor bezoek.

De tuin van Jim en Betty Franke, Groenland 14 in Edam

Het perceel is gelegen aan een grachtje dat in de volksmond het ‘ Boerenbuurtje ‘ heet. De tuin is organisch ontstaan met zichtlijnen vanuit de woonkamer. Biodiversiteit staat hoog in het vaandel. Er is o.a. een salamanderpoel en orangerie. Het is een tuin voor alle seizoenen. Wij verwelkomen u graag in onze tuin.  Jim en Betty.

De tuin van Hanneke Huber, Edammerweg E1 in de Purmer.

In 1970 zijn wij als gezin in de Purmer gaan wonen. Alleen woonhuis met voortuin. In de loop der jaren konden we steeds een stukje bij kopen, met als resultaat wat u nu ziet. Een pomp in de vijver zorgt voor doorstroming naar de verschillende vijvers. Ik wens ieder veel kijkplezier. Met vriendelijke groet, Hanneke Huber.

De tuin van Kees en José de Boer, Oosterweg E5a in de Purmer, alleen open op zondag 4 juni.

Vanaf januari tot en met december zijn er altijd wel bloeiende planten te vinden. Dit is een bewuste keuze om bijvoorbeeld bijen, hommels en andere insecten voedsel te laten vinden in onze tuin. De tuin bestaat deels uit traditionele borders en gras, daarnaast een moestuin, boomgaard met appels, peren, pruimen, hazelnoten etc. Daarnaast wat stukjes met bloemenweides, ruigte in ontwikkeling en ons vogelbosje waar zeer veel vogels een nestgelegenheid vinden. Beetje bij beetje zijn wij er naartoe aan het werken dat de tuin een natuurlijker karakter krijgt waar vooral de inheemse soorten de begroeiing bepalen. Ik kan er nog meer over vertellen maar ik zou zeggen: kom vooral kijken en met eigen ogen zien wat er allemaal groeit en bloeit.   Tot zondag 4 juni, Kees en José.

De Tuin langs de Dijk van Rob en Timothea Trietsch, Oostdijk 43 in Zuidoostbeemster.

Het is een landschapstuin van 12.000m2. Achter het huis een door beukenhaag omsloten binnentuin met borders in een strak patroon rond een royale vijver. Daar buiten een grote weide waarin steeds meer bloemen worden geïntroduceerd. Hoogstamfruitbomen zijn ook fraai aanwezig in onze tuin. Twee grote hortensiaborders smeden buiten- en binnentuin. U bent van harte welkom in onze tuin.  Rob en Timothea.

De tuin van Jeroen van Hengstum en Gré Dekker, Overweerse Polderdijk 26 A in Purmerend.

Op dit perceel was voorheen gevestigd de touwslagerij van de familie Liet. Later is er de vrijstaande woning gebouwd en weer later in 2011, door de huidige bewoners, de garage achter in de tuin. In 2010 heeft Burobol [ www.burobol.com ] een ontwerp en beplantingsplan gemaakt voor deze waterrijke tuin, die op steenworp afstand ligt van de Beemster. Het venige bovenland biedt aanleiding voor een tuin met water, oeverbeplanting, struinpaden en vlonders. Het ontwerp van de tuin geeft de suggestie dat elementen zoals watergangen en paden overgaan in de omgeving. Daarnaast is er een beschutte plek om in de zon te zitten, een kiwi pergola en een moestuin. Na 2010 heeft de natuur deze tuin verder zijn wil opgelegd, waardoor er sinds dien ,,enige verwildering’’ is opgetreden. We vinden het leuk als u onze tuin komt bezoeken.  Jeroen en Gré

Een monumentale oude kapel met kerkhof, Overweerse Polderdijk 24 in Purmerend.

Het kerkhof is aangelegd in 1875. De aanleg is gefinancierd door de familie Brantjes uit Purmerend, onder andere bekend als reder van schepen die ingezet werden voor de import van hout uit Scandinavië. De oude hoge eikenbomen op het kerkhof staan er sinds de start van het kerkhof. Een enkele hoge boom is ernstig beschadigd door blikseminslag. De oude kapel op het kerkhof heeft een monumentenstatus. In die kapel zijn regelmatig exposities van kunstenaars uit de regio, zo ook in het weekend van 3 juni. De toegang is gratis. Meer informatie [ www.kerkhofoverweersepolderdijk.nl]

De tuin Jardin Lapin van Jan en Marian Konijn, Westerweg 13 in Purmerend.

Dit is een landschapstuin van 8.000m2. Verrassende kleurige borders omzomen de voor- en de achtertuin. Midden achter het huis is een zwemvijver aangelegd. Het water wordt omhoog gepompt en stroomt via een rotspartij weer terug in de vijver. Er is ook een zangvogelvolière, een grote kas voor o.a. groente en fruit voor eigen gebruik. De tuin is dit jaar vergroot met een bostuin, waar veel nieuwe aanplant te zien is. Leuk als u onze tuin komt bezoeken. Gr. van Jan en Marian.

Met de fiets of met de auto

Het zal voor velen te ver zijn om er naartoe te fietsen maar een goede optie is om de fietsen met de auto mee te nemen en te starten vanuit Edam of vanaf de Oostdijk in Zuidoostbeemster. Dan is het een hele mooie fietstocht. Maar met de auto en een goede navigatie gaat het u ook lukken om alle tuinen te vinden. U kunt overal goed parkeren alleen in Edam is het verstandig om de auto aan de noordkant van het stadje te parkeren. Vandaar is het een klein stukje lopen naar de tuin van Betty en Jim.

U kunt starten met de route in de tuin aan de Oostdijk als u vanaf de A 7 komt en als u vanaf de N 247 komt dan kunt starten in de tuin van Jim en Betty in Edam. We hopen dat het ons lukt om een plattegrondje te mailen in de nieuwsflits die 26 mei verschijnt.

Koffie en thee en werven van nieuwe leden

Groei & Bloei schenkt voor u een kopje koffie of thee in de groene tuin van Hanneke Huber, waar u lopend over een schaduwrijk pad met een grote variatie aan planten rondom een grote vijver kunt genieten van mooie doorkijkjes naar Edam en de Purmer. Rondom het huis zijn diverse borders met bloeiende planten.

Het bezoek van de tuinen is gratis.

Wij wensen iedereen heel veel plezier tijdens het open tuinen weekend en mogelijk ontmoeten we elkaar in een van de tuinen.  Gr. Van Annet Jansen en Barbara Doedens. [groeibloeihoorn.secretaris(at)gmail.com]