Hoorn

Presentatie 14 mei Middeleeuwse tuinen en de symboliek van planten en bloemen door Martijn Pieters in het Foreestenhuis

 

Middeleeuwse tuinen, aardse paradijzen en symboliek van planten.

Lezing in het Foreestenhuis plus bezoek van de Bijbelse tuin op 14 mei.

 

Martijn Pieters, kunsthistoricus, houdt een lezing over dit onderwerp.

Na de lezing krijgt u uitleg over de Bijbelse tuin en kunt u de tuin, achter het Foreestenhuis bezoeken.

Koffie en/of thee (1 euro, er is geen pinapparaat) in de pauze.

 

Martijn Pieters (*1972) studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij zich specialiseerde in de kunst der Middeleeuwen en kort doceerde. Zijn voorliefde en specialismes liggen in de kunst der middeleeuwen, waarbij zwaartepunten iconografie, Vlaamse Primitieven en wandschilderingen in Duitsland zijn. Als zelfstandig kunsthistoricus geeft hij al jarenlang lezingen, cursussen en rondleidingen voor uiteenlopend publiek. Daarnaast heeft hij een ruime ervaring in het begeleiden en ontwikkelen van kunst- en cultuurhistorische reizen, voornamelijk naar Duitsland en het Franse Bourgondiƫ.

Middeleeuwse tuinen, aardse paradijzen. Een aantal jaren geleden werd er in het Rijksmuseum voor Oudheden een verrassende tentoonstelling gehouden over de middeleeuwse tuinen. Verrassend omdat bij tuinen meestal gedacht wordt aan de prachtige baroktuinen uit de 17de eeuw of de romantische tuinen uit de 19de eeuw. In de middeleeuwen werden zowel in het westen als in het oosten tuinen aangelegd. Tuinen die verschillende functies hadden, van de functionele klooster- en kruidentuin tot de imaginaire liefdestuin uit de literatuur.

Aan de hand van uitbeeldingen in de kunsten, beschrijvingen in literatuur en gevonden voorwerpen laat zich een uitgebreid, divers en verrassend beeld van de middeleeuwse tuin, haar inhoud, vorm en gebruik vormen. Daarnaast vormen de verschillende voorstellingen op laatmiddeleeuwse schilderijen een bron voor kennis over de bloemen. Vaak hebben zij daar een symbolische betekenis. Naast de inrichting, verschijningsvorm en gebruik van de middeleeuwse tuin zal ook ingegaan worden op deze planten- en bloemensymboliek. Met het oog op een naderende zomer een hopelijk inspirerende lezing.

Adres: Het Foreestenhuis, Grote Oost 43 in Hoorn.

Datum: dinsdagmiddag 14 mei van 14.00 uur tot 17.00 uur, zaal is open om 13.30 uur.

Entree voor leden gratis en voor niet leden 4 euro. Opgeven bij groeibloeihoorn.secretaris@gmail.com

Vol is vol!!!

 

Tot ziens, bestuur Groei&Bloei Hoorn e.o.