Hoorn

Spitten (Vervolg)

Spitten; of juist niet! (vervolg van Juni artikel)

Een beetje vroeg in het seizoen, maar zo bent u wel goed voorbereid.

               

Conclusie:

U bent het hele voorjaar en zomer bezig met het verwijderen van al dat ongemak.

Als u niet meer spit zal de zaadvoorraad in de bovenste laag, jaar op jaar minder worden. De meeste (80%) eenjarige onkruidzaden verdwijnen na het eerste jaar. De voorraad zaad wordt enkel aangevuld door inwaaiende zaden en die gewassen die u zelf in het zaad laat komen. Na enkele jaren zult u bemerken dat nog maar een enkel exemplaar de kop opsteekt. Het wordt dan een feest om af en toe een (schadelijk)onkruidje uit de door de mulch los geworden aarde te verwijderen.

Ik krijg ook nog regelmatig de opmerking van "maar ik zit op de klei" , dus ik moet wel spitten, maar als u ieder jaar voldoende organisch materiaal opbrengt, gecombineerd met een organische bemesting in het najaar,  komt het ook met de zwaarste grond prima in orde.

Het moet na de winter voldoende zijn als u het oppervlak licht losmaakt en de eventuele resten organisch materiaal licht inwerkt. Als u die bewerkingen ook nog doet op die dagen die volgens de dynamische kalender geschikt zijn voor de gewassen die u op dat stukje wilt telen, krijgen de onkruidzaden helemaal geen kans om uw land(je) te kolonialiseren.

Bovengenoemde geldt alleen nog maar voor de onkruiden, maar wat dacht u van het bodemleven.

Een gezonde aarde bestaat uit eveneens ontelbare vormen van levend organisme, die allemaal bijdragen aan het verwerken van het organisch materiaal, teneinde het geschikt (opneembaar) te maken voor uw planten. De bodem is een ecosysteem, waarin alle levende organisme bijeenkomen. Veel van deze levende organisme waaronder nematoden, geleedpotige, protozoa, bacteriƫn, schimmels en grotere dieren zoals mollen en vogels vormen een symbiose waarin ze met elkaar samenleven.

Het moge duidelijk zijn dat mechanische bewerkingen van de aarde funest zijn voor de meeste levensvormen en het duurt weer jaren voordat het zich hersteld heeft.

Indien noodzakelijk, volstaat het losmaken van het bovenlaagje, zonder het bodemleven te verstoren. Ook bij het oogsten van uw producten, moet u de aarde zo weinig mogelijk verstoren en omkeren is met het oog op de zuurstof gebonden bacteriƫn (aerobe) uit den boze.

(met dank aan Frank Anijs)

Simon Kranenburg